Guides Oplevelser

Overvejer du at bosætte dig i udlandet?

Tænker du nogle gange på, at det kunne være fedt at bo i udlandet for en periode – prøve noget andet, se noget andet, komme ud af de vante rutiner. Nogle gange er rutinerne en farlig sovepude, hvor man bare gør, som man plejer – den ene dag tager den anden. Når ferien så kommer og rejsen går sydpå, liver man op, får sine prioriteter på plads igen og kan pludselig se klart.

At bo i udlandet er en fantastisk oplevelse. At lære en anden kultur og måske et andet sprog at kende, at blive tvunget til at lære nye mennesker og kollegaer at kende, er godt for både hjerne og hjerte. For vi mennesker har en forkærlighed for rutiner og vaner, der sikrer at vi gør det samme igen og igen – dag ud og dag ind. Om det er at sætte sig samme sted i sofaen, at bestille det samme hos pizzamanden, udføre de samme morgenrutine osv. Det er noget vi gør ubevidst – fordi det er det nemmeste, så man ikke hver dag skal opfinde nye måder at udføre en opgave på. Selvom vaner og rutiner til en vis grænse er nødvendigt, har vi også af og til behov for at bryde dem, og blive udfordret til at gøre det anderledes.

Så har du en lille drøm om at prøve noget nye og anderledes, så bosæt dig i udlandet – det behøver ikke være for altid eller hele året rundt – lidt har også ret.

Her giver vi dig 4 muligheder for at kalde dig udenlandsdansker:

Bliv au pair i udlandet

Er du skoletræt eller netop færdig med din ungdomsuddannelse, og længes du efter at se nye horisonter, kan du forsøge at finde arbejde i udlandet. Det kan godt være lidt svært at gøre hjemmefra, medmindre du kunne overveje et ½ eller et helt år som Au pair. Her findes der en del søgeportaler, der samler de forskellige ”jobannoncer” fra danske familier bosat i udlandet, eller udenlandske familier, der ønsker en dansk Aupair. Du kan også gå ind på den danske kirke i Paris’ hjemmeside, hvor der ligger jobannoncer, men hvor det også er muligt at læse meget mere om hverdagen som Au Pair.

Studér i udlandet

Er du gået i gang med dine studier og har du brug for luftforandring, så har du muligheden for at tage din SU med til udlandet for at studere. Du har mulighed for at tage både et halvt og et helt år på en udenlandsk uddannelsesinstitution, og desuden har du mulighed for tage en hel kandidatuddannelse i udlandet. Det sidste er dog noget, du skal igennem en lidt længere ansøgningsproces for at gøre. Kontakt det internationale kontor på din uddannelsesinstitution, som ved mere om samarbejdsaftaler og ansøgningsprocedure. Ansøgningsprocessen kan godt tage noget tid, da du skal indsamle en del papirer til din ansøgning, heriblandt et testresultat på en TOFL test.

Arbejd i udlandet

Er du færdig med dine studier eller ønsker du at komme i praktik undervejs, så er det en gylden mulighed for at skabe et netværk og en karriere i udlandet. Statslige afdelinger, såsom danske Ambassader og konsulater ligger på www.um.dk praktikopslag op under de forskellige lande. Du skal dog være ude i god til, da ansøgningsfristen ofte er et år eller et ½ år i forvejen.

Større danske virksomheder kan også have underafdelinger rundt omkring i verden på deres udenlandske markeder. Her er det både muligt at søge de udenlandske stillinger direkte f.eks. via jobportaler, men din nuværende virksomhed, kan også meget vel have mulighed for at tilbyde dig udstationering i en årrække.

Timeshare, delelejlighed eller ejerlejlighed i udlandet

Er du selvstændig, efterlønner eller pensionist er det en mulighed at købe en timeshare eller lejlighed/hus i udlandet, så du kan bo i udlandet en længere periode om året. Specielt mange danskere vælger at bo i udlandet i 2-3 måneder over vinterperioden, hvor der er allermest koldt og vådt herhjemme.

Huspriserne i udlandet er desuden meget rimelige i forhold til herhjemme, så du får meget for pengene. Reglerne omkring boligkøb i udlandet er dog lidt mere tricky, her kræver det, at du enten har en friværdi i din helårsbolig, som du kan tage med til udlandet og købe bolig for, eller at du vælger en bank, der eksempelvis har afdelinger lokalt i landene, som eksempelvis Nykredit. Du skal også sikre dig en god boligadvokat, som har styr på formalia ved boligkøb i udlandet, og kan guide dig i processen.

Der findes efterhånden et hav af boligportaler, hvor privatpersoner kan lægge salgsannoncer op udenom en ejendomsmægler, såsom Boligbizz.dk og sydbolig.dk, men der er også danske ejendomsmæglere, der har et kartotek over udenlandske boliger, ejet af danskere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *